Met haar onderzoek naar de vraag wat te doen als het beginsel van machtenscheiding niet leidt tot een evenwicht maar tot een impasse tussen de staatsmachten heeft Rosanne Franken (Tilburg University) de Scriptieprijs van de Staatsrechtkring 2016 gewonnen.
Franken beantwoordt deze vraag aan de hand van een kritische reflectie op de ideeën van de auteur Benjamin Constant, die het concept van een pouvoir neutre heeft uitgewerkt. In hoeverre is deze gedachte te verenigen met de uitgangspunten van de democratische rechtsstaat, zoals het meerderheidsbeginsel en representativiteit? Op basis van haar onderzoek komt zij tot de conclusie dat een externe ‘neutrale’ macht naast de klassieke staatsmachten niet wenselijk is, omdat dit de impasse slechts zou herhalen. Volgens Franken moet juist worden gezocht naar neutraliserende elementen binnen de bestaande instituties. Voor Nederland ziet zij hier met name een rol voor de Eerste Kamer.
Juryvoorzitter prof. mr. Solke Munneke prees de originaliteit en actualiteit van de onderwerpskeuze, en de trefzekere wijze waarop het vraagstuk werd geanalyseerd met inzichten uit het recht, de rechtsfilosofie en de rechtshistorie. De conclusies zijn scherp en overtuigend en nodigen uit tot nader onderzoek dat Franken als externe PhD-kandidaat zelf gaat verrichten.
De Scriptieprijs 2016 werd uitgereikt tijdens de Staatsrechtconferentie op 16 december 2016 in Enschede. Naast de winnaar Rosanne Franken (TiU) waren genomineerd: Ursus Eijkelenberg (UvA) en Angela Jans (EUR). De jury bestond uit prof. mr. Solke Munneke (RUG), prof. mr. Jos Teunissen (OU) en prof. mr. Wim Voermans (UL).