Save the Date: Staatsrechtconferentie ‘The Constitution Outside the Constitution’, 13 december 2024, Universiteit Leiden

In 2007 schreef Ernest A. Young het beroemde artikel ‘The Constitution Outside the Constitution’ (Yale Law Journal 2007, p. 408-473). De auteur liet in dat artikel zien wat de implicaties zijn van buiten(grond)wettelijke regels en ontwikkelingen voor het denken over het constitutionele recht. Deze conferentie heeft als doel om ruim 15 jaar later nieuwe antwoorden te formuleren op deze vraag.

Tijdens de conferentie bestaat aandacht voor traditionele thema’s zoals de conceptualisering van de verhouding tussen geschreven en ongeschreven regels, de wijze waarop het bestaan en de effectiviteit van ongeschreven normen kunnen worden gemeten en de betekenis van de notie van ‘tijd’ in het staatsrecht. Kortom, hoe kunnen verschijnselen die weliswaar geen deel uitmaken van geschreven constituties maar daarop wel van invloed zijn door staatsrechtswetenschappers worden bestudeerd? 

Vanuit die bredere invalshoek is er ook de nodige ruimte voor discussies over recente uitdagingen voor (de bestudering van) het constitutioneel recht, bijvoorbeeld ten aanzien van de opkomst van AI en het toenemende belang van de constitutie van de Europese Unie voor de constituties van de lidstaten.

Tijdensde conferentie zullen onder anderenMila Versteeg (University of Virginia Law School), Roel de Lange (Erasmus Universiteit Rotterdam), Aileen Kavanagh (Trinity College Dublin) en Anne Meuwese (Universiteit Leiden) hun licht op dit thema laten schijnen.

Nadere details over locatie, tijd en inschrijving voor de Staatsrechtconferentie worden later bekendgemaakt. Hou hiervoor www.staatsconferentie.nl in de gaten.